Dagje weg

Een dagje weg met sondevoeding is geen probleem, er bestaan handige rugzakken waarin uw kind alles kan meenemen.

Als uw kind een dagje weggaat, zorg er dan voor dat hij of zij voldoende voeding en reservematerialen mee neemt, zoals een extra ENFit spuit, sonde en/of toedieningssysteem. Voor een voedingspomp heeft uw leverancier mogelijk een handige rugzak waar uw kind alle spullen in mee kan nemen.

Gaat uw kind een museum, theater, sportwedstrijd of concert bezoeken? Vraag dan van tevoren of de rugzak met inhoud mee naar binnen mag. Vaak kan er iets voor uw kind geregeld worden in de vorm van bijvoorbeeld een extra tassencontrole. Soms kan er niets geregeld worden, maar door u van tevoren te informeren voorkomt u teleurstellingen bij de ingang.


Veelgestelde vragen

 • Hoe kan ik ten alle tijden voorbereid zijn wanneer mijn kind de deur uit gaat?

  Wees altijd voorbereid met de volgende tips:
  1. Laad de voedingspomp altijd op. De batterij gaat een volle dag mee;
  2. Neem altijd een reserve toedieningssysteem en sonde mee;
  3. Kijk wat voor uw kind de makkelijkste manier is om de sondevoeding mee te nemen. Dit kan bijvoorbeeld in een rugzak;
  4. Maak de sonde altijd goed vast zodat hij er niet per ongeluk uitgetrokken kan worden.
   

 • Hoe actief kan mijn kind zijn met sondevoeding?

  Wanneer de conditie van uw kind het toelaat, is het goed om aan lichamelijk activiteiten te doen. Zorg ervoor dat de sonde en de huid eromheen goed beschermd zijn tegen bewegingen of vuil.  

 • Kan mijn kind zwemmen of in bad met een PEG, PEG-J of een jejunostomie?

  De eerste 2-3 weken na het plaatsen van een PEG, PEG-J of jejunostomie mag uw kind niet zwemmen of in bad. Wanneer de eventuele hechtingen zijn geheeld kan uw kind in het (zwem)bad mits de sonde goed beschermd is en de wond gezond en geheeld is. Uw kind moet verontreinigd water altijd vermijden. Wanneer u twijfelt, overleg dit even met de arts of diëtist.

 • Kan mijn kind op vakantie wanneer hij/zij sondevoeding gebruikt?

  Met sondevoeding is het zeker mogelijk om op vakantie te gaan. Er zijn een aantal factoren waar u rekening mee moet houden wanneer uw kind vertrekt naar het buitenland. Voor meer informatie over op reis gaan met sondevoeding verwijzen wij u naar de pagina over vakantie.