verzorging van de PEJ sonde

Het is belangrijk dat u de PEJ-sonde en huid rondom de sonde goed verzorgt zodat het gebruik van de sondevoeding goed kan verlopen.

Om de jejunostomie sonde van uw kind zo lang mogelijk te gebruiken is het advies om het fistelkanaal van de sonde twee keer per week te verzorgen.

Dit kunt u op de volgende manier doen:

 1. Was uw handen met zeep en droog ze goed af;
 2. Controleer of de hechtingen nog heel zijn;
 3. Verwijder voorzichtig de plakfolie. Let hierbij op dat de sonde op zijn plek blijft;
 4. Maak de huid, de hechtingen en het fixatieplaatje schoon met een steriel gaasje. Reinig de huid onder het fixatieplaatje met een steriel wattenstaafje;
 5. Leg de sonde in een krul (niet in een knik) op de buik, en plak deze af met het plakfolie.

Wanneer er veel vocht of afscheiding uit de wond komt, is het advies om dagelijks de sonde te verzorgen.


Veelgestelde vragen

 • Hoe verzorg ik de sonde van mijn kind?

  Het is belangrijk dat u de sonde goed verzorgt om de voeding goed toe te kunnen dienen. Voor informatie over verzorging van de verschillende sondes verwijzen wij u naar de verzorgingsinstructies.

 • Wat moet ik doen wanneer de verpakking van de sondevoeding lekt?

  Een verpakking van sondevoeding hoort niet te lekken. Controleer of het toedieningssysteem op de juiste manier geplaatst is. Indien de verpakking kapot is, kunt u dit het beste bij de leverancier melden. Gebruik de verpakking dan niet meer.

 • Wat moet ik doen als de sonde loslaat of eruit valt?

  Soms kan het zijn dat de sonde eruit valt of loslaat door bijvoorbeeld hoesten of omdat uw kind ergens achter is blijven hangen. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk dat de sondevoeding direct stopgezet wordt. Het is belangrijk dat de sonde zo snel mogelijk vervangen wordt.

 • Wat moet ik doen als de sonde verstopt is?

  Wanneer de sonde van uw kind verstopt is, is het belangrijk de verstopping te verwijderen. Indien u geleerd heeft dit zelf te doen, kunt u dit doen. Wanneer u de verstopping niet zelf kunt verwijderen is het advies om contact op te nemen met de zorgverlener.

 • Is het normaal dat de sonde van kleur is veranderd?

  Wanneer u de sonde goed verzorgt, zal deze niet zo snel verkleuren. Het is echter mogelijk dat de sonde bij langdurig gebruik onder invloed van medicatie en voeding toch verkleurt. Wanneer u zich zorgen maakt is het advies de zorgverlener te raadplegen.

 • Moet mijn kind zijn/haar tanden poetsen wanneer hij/zij sondevoeding gebruikt?

  Dat is zeker aan te raden. Juist op het moment dat er weinig tot niet gegeten of gedronken wordt, is goede mondhygiëne belangrijk voor een gezond gebit en frisse adem. Ook kunt u lippenbalsem op de lippen smeren om droogheid tegen te gaan.

  Het is aan te raden om de reguliere controles van uw kind bij de tandarts aan te houden.