het verwisselen van de neus of wangpleister

Vervang de neuspleister één keer per dag om te voorkomen dat deze loslaat en de sonde verplaatst.

Vervanging van de pleister is belangrijk om irritaties op de huid te voorkomen en drukplekken in de neus te verlichten.

Hoe verwisselt u de pleister:

 1. Leg een nieuwe pleister, een speciaal schoonmaakproduct voor de huid, een watje en eventueel een watervaste stift klaar;
 2. Was uw handen met zeep en droog ze daarna goed af;
 3. Houd de sonde goed vast wanneer u de pleister rustig lostrekt. Indien gewenst kunt u met de stift op de sonde aangeven hoe ver hij in de neus zat;
 4. Verwijder de pleisterresten op de huid met het schoonmaakmiddel;
 5. Plak de nieuwe pleister op de neus of wang. Let hierbij op dat de sonde net iets anders wordt vastgeplakt om drukplekken te voorkomen.

Raadpleeg bij huidirritaties uw arts of verpleegkundige.

Klik hier, voor een instructiefilmpje over het vervangen van de neuspleister.

Veelgestelde vragen

 • Hoe verzorg ik de sonde van mijn kind?

  Het is belangrijk dat u de sonde goed verzorgt om de voeding goed toe te kunnen dienen. Voor informatie over verzorging van de verschillende sondes verwijzen wij u naar de verzorgingsinstructies.

 • Wat moet ik doen wanneer de verpakking van de sondevoeding lekt?

  Een verpakking van sondevoeding hoort niet te lekken. Controleer of het toedieningssysteem op de juiste manier geplaatst is. Indien de verpakking kapot is, kunt u dit het beste bij de leverancier melden. Gebruik de verpakking dan niet meer.

 • Wat moet ik doen als de sonde loslaat of eruit valt?

  Soms kan het zijn dat de sonde eruit valt of loslaat door bijvoorbeeld hoesten of omdat uw kind ergens achter is blijven hangen. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk dat de sondevoeding direct stopgezet wordt. Het is belangrijk dat de sonde zo snel mogelijk vervangen wordt.

 • Wat moet ik doen als de sonde verstopt is?

  Wanneer de sonde van uw kind verstopt is, is het belangrijk de verstopping te verwijderen. Indien u geleerd heeft dit zelf te doen, kunt u dit doen. Wanneer u de verstopping niet zelf kunt verwijderen is het advies om contact op te nemen met de zorgverlener.

 • Is het normaal dat de sonde van kleur is veranderd?

  Wanneer u de sonde goed verzorgt, zal deze niet zo snel verkleuren. Het is echter mogelijk dat de sonde bij langdurig gebruik onder invloed van medicatie en voeding toch verkleurt. Wanneer u zich zorgen maakt is het advies de zorgverlener te raadplegen.

 • Moet mijn kind zijn/haar tanden poetsen wanneer hij/zij sondevoeding gebruikt?

  Dat is zeker aan te raden. Juist op het moment dat er weinig tot niet gegeten of gedronken wordt, is goede mondhygiëne belangrijk voor een gezond gebit en frisse adem. Ook kunt u lippenbalsem op de lippen smeren om droogheid tegen te gaan.

  Het is aan te raden om de reguliere controles van uw kind bij de tandarts aan te houden.