Misselijkheid en overgeven

Mogelijk kunnen deze klachten een andere oorzaak hebben dan de sondevoeding. In geval van twijfel raden wij u aan om een zorgprofessional te raadplegen.

Wanneer uw kind misselijk is of moet overgeven raden wij aan om de sondevoeding op kamertemperatuur te gebruiken en naar de houding van uw kind te kijken. Hierbij heeft een rechtop of een half-zittende houding de voorkeur. Daarnaast kunt u met de arts of verpleegkundige overleggen over het volgende:

 • Het kan zijn dat uw kind teveel sondevoeding in één keer binnen krijgt. Het verlagen van het volume per portie kan mogelijk verlichting bieden. Als dit niet helpt kunt u de arts of diëtist vragen over te gaan op continu voeden;
 • Mogelijk wordt uw kind misselijk doordat de sonde niet goed zit. Hierbij kan het helpen de positie van de sonde te laten verplaatsen;
 • Mogelijk is uw kind misselijk doordat er een te hoge toedieningssnelheid is ingesteld. Door de toedieningssnelheid te verlagen zal de misselijkheid mogelijk kunnen zakken.
 • Kijk ook de medicatie van uw kind na op misselijkheid als bijwerking

Veelgestelde vragen

 • Hoe kan ik zien of er complicaties zijn opgetreden bij de PEG van mijn kind?

  Controleer elke dag de plek rondom de sonde op de volgende signalen:
  1. Roodheid;
  2. Zwellingen;
  3. Ingroei van de huid;
  4. Lekken van de stoma/sonde.
  Raadpleeg bij aanwezigheid van de signalen of bij twijfel de zorgverlener.

 • Wat moet ik doen als de sonde loslaat of eruit valt?

  Soms kan het zijn dat de sonde eruit valt of loslaat door bijvoorbeeld hoesten of omdat uw kind ergens achter is blijven hangen. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk dat de sondevoeding direct stopgezet wordt. Het is belangrijk dat de sonde zo snel mogelijk vervangen wordt.

 • Wat moet ik doen als de sonde verstopt is?

  Wanneer de sonde van uw kind verstopt is, is het belangrijk de verstopping te verwijderen. Indien u geleerd heeft dit zelf te doen, kunt u dit doen. Wanneer u de verstopping niet zelf kunt verwijderen is het advies om contact op te nemen met de zorgverlener.

 • Is het normaal dat de sonde van kleur is veranderd?

  Wanneer u de sonde goed verzorgt, zal deze niet zo snel verkleuren. Het is echter mogelijk dat de sonde bij langdurig gebruik onder invloed van medicatie en voeding toch verkleurt. Wanneer u zich zorgen maakt is het advies de zorgverlener te raadplegen.