Diarree

Mogelijk kunnen deze klachten een andere oorzaak hebben dan de sondevoeding. In geval van twijfel raden wij u aan om uw zorgprofessional te raadplegen.

Diarree bij sondevoeding

Diarree kan meerdere oorzaken hebben. Om de kans op diarree te verkleinen of om zo snel mogelijk van diarree af te komen is het belangrijk dat u zorgt voor een goede hygiëne. Daarnaast is het belangrijk dat de sondevoeding op kamertemperatuur is en dat u uw toedieningsmaterialen, zoals spuiten en de pompset/toedieningssysteem iedere 24 uur vervangt.

Verder kan diarree ontstaan doordat u te weinig vezels binnen krijgt. Mogelijk kan een sondevoeding met vezels de oplossing zijn. Ook kan een te hoge toedieningssnelheid of medicatie diarree veroorzaken. Zowel over de sondevoeding met vezels, de toedieningssnelheid en de medicatie kunt u overleggen met uw arts of diëtist. Zij zullen met u kijken wat voor u de beste optie is.

Veelgestelde vragen

 • Hoe kan ik zien of er complicaties zijn opgetreden bij mijn PEG?

  Controleer elke dag de plek rondom uw sonde op de volgende signalen:

  1. Roodheid;
  2. Zwellingen;
  3. Ingroei van de huid;
  4. Lekken van de stoma/sonde.

  Raadpleeg bij aanwezigheid van de signalen of bij twijfel uw zorgverlener. 

 • Wat moet ik doen als de sonde loslaat of eruit valt?

  Soms kan het zijn dat de sonde eruit valt of loslaat door bijvoorbeeld hoesten of omdat u ergens achter bent blijven hangen. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk dat u de sondevoeding direct stopzet. Het is belangrijk dat u de sonde zo snel mogelijk laat vervangen.

 • Wat moet ik doen als de sonde verstopt is?

  Wanneer u een verstopte sonde heeft is het belangrijk de verstopping te verwijderen. Indien u geleerd heeft dit zelf te doen, kunt u dit doen. Wanneer u de verstopping niet zelf kunt verwijderen is het advies om contact op te nemen met uw zorgverlener.

 • Is het normaal dat mijn sonde van kleur is veranderd?

  Wanneer u uw sonde goed verzorgt, zal deze niet zo snel verkleuren. Het is echter mogelijk dat de sonde bij langdurig gebruik onder invloed van medicatie en voeding toch verkleurt. Wanneer u zich zorgen maakt is het advies uw zorgverlener te raadplegen.