Wanneer u misselijk bent of moet overgeven raden wij aan om de sondevoeding op kamertemperatuur te gebruiken en naar uw houding te kijken. Hierbij heeft een rechtop of een half-zittende houding de voorkeur. Daarnaast kunt u met uw arts of verpleegkundige overleggen over het volgende:

  • Het kan zijn dat u teveel sondevoeding in één keer binnen krijgt. Het verlagen van het volume per portie kan mogelijk verlichting bieden. Als dit niet helpt kunt u uw arts of diëtist vragen over te gaan op continu voeden;
  • Mogelijk wordt u misselijk doordat de sonde niet goed zit. Hierbij kan het helpen de positie van de sonde te laten verplaatsen;
  • Mogelijk bent u misselijk doordat er een te hoge toedieningssnelheid is ingesteld. Door de toedieningssnelheid te verlagen zal de misselijkheid mogelijk kunnen zakken.

Veelgestelde vragen

Controleer elke dag de plek rondom uw sonde op de volgende signalen:

  1. Roodheid;
  2. Zwellingen;
  3. Ingroei van de huid;
  4. Lekken van de stoma/sonde.

Raadpleeg bij aanwezigheid van de signalen of bij twijfel uw zorgverlener.

Soms kan het zijn dat de sonde eruit valt of loslaat door bijvoorbeeld hoesten of omdat u ergens achter bent blijven hangen. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk dat u de sondevoeding direct stopzet. Het is belangrijk dat u de sonde zo snel mogelijk laat vervangen.

Wanneer u een verstopte sonde heeft is het belangrijk de verstopping te verwijderen. Indien u geleerd heeft dit zelf te doen, kunt u dit doen. Wanneer u de verstopping niet zelf kunt verwijderen is het advies om contact op te nemen met uw zorgverlener.

Wanneer u uw sonde goed verzorgt, zal deze niet zo snel verkleuren. Het is echter mogelijk dat de sonde bij langdurig gebruik onder invloed van medicatie en voeding toch verkleurt. Wanneer u zich zorgen maakt is het advies uw zorgverlener te raadplegen.

Meer informatie