Obstipatie

Mogelijk kunnen deze klachten een andere oorzaak hebben dan de sondevoeding. In geval van twijfel raden wij u aan om uw zorgprofessional te raadplegen.

Obstipatie bij sondevoeding

Obstipatie kan ontstaan doordat u te weinig vocht binnenkrijgt. Het advies bij obstipatie is minimaal 2 liter vocht per dag. Hierin mag u de sondevoeding en het vocht wat u gebruikt voor het doorspuiten meerekenen. Wanneer het voor u niet mogelijk is om het vocht op de normale manier te drinken, kunt u het vocht in uw sonde spuiten. Belangrijk is dat er alleen water door de sonde mag!

Naast te weinig vocht, kan ook te weinig vezels de oorzaak zijn van obstipatie. Wanneer u geen sondevoeding met vezels krijgt, raden wij u aan dit aan te vragen bij uw diëtist of arts. Verder kan gebrek aan lichaamsbeweging en het gebruik van bepaalde medicijnen de oorzaken zijn voor obstipatie. Overleg met uw zorgverlener wat voor u mogelijk is.

Veelgestelde vragen

 • Hoe kan ik zien of er complicaties zijn opgetreden bij mijn PEG?

  Controleer elke dag de plek rondom uw sonde op de volgende signalen:

  1. Roodheid;
  2. Zwellingen;
  3. Ingroei van de huid;
  4. Lekken van de stoma/sonde.

  Raadpleeg bij aanwezigheid van de signalen of bij twijfel uw zorgverlener. 

 • Wat moet ik doen als de sonde loslaat of eruit valt?

  Soms kan het zijn dat de sonde eruit valt of loslaat door bijvoorbeeld hoesten of omdat u ergens achter bent blijven hangen. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk dat u de sondevoeding direct stopzet. Het is belangrijk dat u de sonde zo snel mogelijk laat vervangen.

 • Wat moet ik doen als de sonde verstopt is?

  Wanneer u een verstopte sonde heeft is het belangrijk de verstopping te verwijderen. Indien u geleerd heeft dit zelf te doen, kunt u dit doen. Wanneer u de verstopping niet zelf kunt verwijderen is het advies om contact op te nemen met uw zorgverlener.

 • Is het normaal dat mijn sonde van kleur is veranderd?

  Wanneer u uw sonde goed verzorgt, zal deze niet zo snel verkleuren. Het is echter mogelijk dat de sonde bij langdurig gebruik onder invloed van medicatie en voeding toch verkleurt. Wanneer u zich zorgen maakt is het advies uw zorgverlener te raadplegen.