3.1 Soorten sondevoeding

Er zijn diverse sondevoedingen verkrijgbaar die ieder alle voedingsstoffen bevatten die dagelijks nodig zijn.

Er zijn diverse sondevoedingen die ieder alle voedingsstoffen bevatten die dagelijks nodig zijn, zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen, water en meestal ook vezels. Welke soort sondevoeding u krijgt ligt aan uw persoonlijke situatie. De sondevoeding wordt namelijk door uw diëtist volledig aangepast aan uw behoefte.

Heeft u bijvoorbeeld een sondevoeding nodig waar extra vezels in zitten? Dan kan de diëtist u een sondevoeding die verrijkt is aan vezels voorschrijven.

Voor een goed herstel is het belangrijk om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen, het is van belang het voorschrift van uw arts of diëtist nauwkeurig op te volgen.

Veelgestelde vragen

 • Welke materialen heb ik nodig wanneer ik start met sondevoeding?

  Alle materialen die u nodig zal hebben krijgt u, in vorm van een startpakket, mee vanuit het ziekenhuis. Daarna kunt u de materialen bijbestellen bij uw facilitaire dienstverlener. Als het goed is krijgt u in het ziekenhuis ook uitleg over het gebruik van de materialen. Mocht dit niet het geval zijn vraag hier dan actief om! 

 • Hoe kan ik alle materialen bestellen?

  Sondevoeding wordt geadviseerd door uw arts of diëtist en is verkrijgbaar bij uw apotheek en/of een homecare leverancier. Hier kunt u ook meer informatie krijgen over de manier van bestellen en leveren.

  Sondevoeding kan forfaitair vergoed worden vanuit de ziekteverzekering. Uw arts of diëtist weet hoe hoe vergoeding kan aangevraagd worden en wat de voorwaarden zijn.  

 • Kan ik de pompsnelheid verhogen zodat ik dagelijks sneller klaar ben met voeden?

  De keuze voor een bepaalde snelheid is vaak bewust gemaakt door uw zorgverlener. Wanneer sondevoeding onderdeel van uw dagelijkse leven begint te worden, kunt u verder gaan kijken naar het optimaliseren van uw voeding. Mogelijk wilt u iets aanpassen zodat het beter in uw leven past. Belangrijk is dat u van tevoren met uw zorgverlener overlegt over het veranderen van de pompsnelheid.

 • Welke houding kan ik het beste aanhouden tijdens het gebruik van sondevoeding?

  De meest ideale positie tijdens sondevoeding is rechtop zitten. Echter, is dit misschien niet mogelijk. Probeer dan op minstens twee kussens te gaan liggen zodat uw lichaam minimaal in een hoek van 45 graden komt te liggen. Blijf na het gebruik van de voeding zeker nog 30-60 minuten in deze houding liggen.

 • Kan ik sondevoeding pauzeren?

  Wanneer de arts of diëtist toestemming heeft gegeven, is het mogelijk te pauzeren tijdens het gebruik van sondevoeding.

 • Welke smaken zijn er van sondevoeding?

  U proeft de sondevoeding niet. Daarom zijn er geen verschillende smaken verkrijgbaar.

 • Op welke temperatuur moet ik sondevoeding bewaren?

  Sondevoeding moet tussen de twee en 30 graden bewaard worden. Wel is het belangrijk dat u de sondevoeding op kamertemperatuur laat komen voordat u deze gebruikt.

 • Op welke temperatuur kan ik de sondevoeding gebruiken?

  Sondevoeding kunt u het beste op kamertemperatuur gebruiken. Wanneer uw pack of de fles in de koelkast staat, haalt u deze van tevoren eruit zodat deze op temperatuur kan komen.

 • Kan ik of mijn dierbare gewoon eten tijdens het krijgen van sondevoeding?

  Uw zorgverlener zal aangeven wanneer het mogelijk is te eten naast sondevoeding. Wanneer dit het geval is, zal uw zorgverlener met u afstemmen welke voeding het meest geschikt is.

 • Kan ik andere voeding, medicatie of water door sondevoeding mengen?

  U kunt geen voeding, medicatie of water toevoegen aan de sondevoeding. Dit kan leiden tot verstopping van de sonde of bederf van de voeding.

 • Kan ik drinken wanneer ik dorst heb?

  Uw diëtist zal de juiste vloeistof aanraden en zal u adviseren wat te doen tijdens warm weer, ziekte of sporten. Of u mag drinken of niet, en welke vloeistof u dan mag drinken, is persoonlijk. Raadpleeg hierover uw diëtist.