Stap 5: Starten met sondevoeding

Sondevoeding kan thuis of in het ziekenhuis gestart worden. Wanneer dit in het ziekenhuis gebeurt, hoeft u over het algemeen maar kort te blijven. Uw behandeling en herstel kunnen thuis worden voortgezet.

Oudere vrouw en verzorgster

Starten met voeden

Sondevoeding kan thuis of in het ziekenhuis gestart worden. Wanneer dit in het ziekenhuis gebeurt, hoeft u over het algemeen maar kort te blijven. Uw behandeling en herstel kunnen thuis worden voortgezet.

Het starten met sondevoeding en het gebruik ervan thuis kunnen vragen en onzekerheid bij u oproepen. Dit is heel normaal! Een nieuwe situatie, of die nu tijdelijk is of permanent, is altijd wennen. U en uw familie en/of verzorgers moeten de nieuwe situatie inpassen in het dagelijkse leven. Echter, hoeft u dit niet alleen te doen. Er zijn meerdere partijen die u hierbij kunnen helpen of ondersteunen.

Zo kan uw arts, verpleegkundige of diëtist uitleggen waarom sondevoeding nodig is en voor hoelang het nodig is. Daarnaast zullen zij samen met u kijken wat voor u de beste optie is omtrent sondevoeding en het gebruik ervan. Ook zal uw diëtist of verpleegkundige u uitleggen hoe de sondevoeding thuis te gebruiken. Mocht u thuis gebruik willen maken van begeleiding door een diëtist of verpleegkundige, kunt u dit bij het ontslaggesprek altijd vragen.

Bij uw apotheek kunt u de sondevoeding bestellen en ophalen, daarnaast zijn er diverse homecare leveranciers zoals Sorgente, Remedus en Linde die zorgen dat de juiste voeding en materialen bij u thuis worden afgeleverd. Tevens kan uw verpleegkundige u instructie geven over hoe de voedingspomp werkt, hoe de toedieningssystemen moeten worden gebruikt en hoe de sondevoeding kan worden aangesloten. Ook kunt u bij problemen of vragen contact opnemen met het facilitair bedrijf. 

Daarnaast zijn er diverse patiëntenverenigingen rondom een specifieke ziekte of aandoening. Veelal bieden zij schriftelijke of online informatie en organiseren zij patiënten dagen waar mensen contact met elkaar kunnen leggen. Praten met lotgenoten of ervaringsdeskundigen kan zeer verhelderend zijn en u mogelijk steun bieden.

Checklist:

  • Heeft de diëtist mijn sondevoeding en alle benodigde materialen aangevraagd?;
  • Heb ik de contactgegevens van het homecare leverancier dat bij mij thuis zal leveren?;
  • Heb ik de sondevoeding en materialen inclusief instructieboekje thuis ontvangen?;
  • Krijg ik hulp van een thuiszorgverpleegkundige bij mijn eerste keer gebruik van sondevoeding (of zolang dit nodig is)?

Zo niet en heeft u hier wel behoefte aan, vraag dit dan aan bij uw diëtist.

In het hoofdstuk ‘leven met sondevoeding’ kunt u tips en praktische adviezen vinden voor uw nieuwe leven met sondevoeding.

Stoppen met sondevoeding

Het is belangrijk om voldoende voeding binnen te krijgen. Een goede voedingstoestand bevordert het herstel in tijden dat het lichaam dit hard nodig heeft.  Wanneer u zich niet prettig voelt bij het gebruik van de sondevoeding, om wat voor reden dan ook, is het belangrijk dit met uw arts of diëtist te bespreken. In de meeste gevallen kunnen zij met u een oplossing zoeken.

Het is van belang dat u niet zelfstandig stopt met de sondevoeding. Indien u wenst te stoppen is het raadzaam dit eerst met uw arts of diëtist te bespreken. Zij gaan dan kijken of u voldoende voedingsstoffen binnen kunt krijgen via de normale voeding. Als u teruggaat naar een normale voeding, is het belangrijk om sondevoeding af te bouwen en de normale voeding op te bouwen met behulp van een afbouwschema. Dit bevordert het herstel.

Veelgestelde vragen