Uit eten

Met sondevoeding kan uw kind gewoon mee uit eten, het is belangrijk om aan deze sociale activiteiten deel te blijven nemen!

Uit eten gaan kan mogelijk een uitdaging voor uw kind zijn, maar hoeft hij/zij niet over te slaan. Leg aan vrienden en familie uit hoe uw kind zich voelt en wat er wél allemaal mogelijk is. Misschien mag uw kind wel drinken en kan hij/zij een drankje bestellen? Ook een korte uitleg aan het bedienend personeel kan begrip opleveren.

Veelgestelde vragen

 • Hoe kan ik ten alle tijden voorbereid zijn wanneer mijn kind de deur uit gaat?

  Wees altijd voorbereid met de volgende tips:
  1. Laad de voedingspomp altijd op. De batterij gaat een volle dag mee;
  2. Neem altijd een reserve toedieningssysteem en sonde mee;
  3. Kijk wat voor uw kind de makkelijkste manier is om de sondevoeding mee te nemen. Dit kan bijvoorbeeld in een rugzak;
  4. Maak de sonde altijd goed vast zodat hij er niet per ongeluk uitgetrokken kan worden.
   

 • Hoe actief kan mijn kind zijn met sondevoeding?

  Wanneer de conditie van uw kind het toelaat, is het goed om aan lichamelijk activiteiten te doen. Zorg ervoor dat de sonde en de huid eromheen goed beschermd zijn tegen bewegingen of vuil.  

 • Kan mijn kind zwemmen of in bad met een PEG, PEG-J of een jejunostomie?

  De eerste 2-3 weken na het plaatsen van een PEG, PEG-J of jejunostomie mag uw kind niet zwemmen of in bad. Wanneer de eventuele hechtingen zijn geheeld kan uw kind in het (zwem)bad mits de sonde goed beschermd is en de wond gezond en geheeld is. Uw kind moet verontreinigd water altijd vermijden. Wanneer u twijfelt, overleg dit even met de arts of diëtist.

 • Kan mijn kind op vakantie wanneer hij/zij sondevoeding gebruikt?

  Met sondevoeding is het zeker mogelijk om op vakantie te gaan. Er zijn een aantal factoren waar u rekening mee moet houden wanneer uw kind vertrekt naar het buitenland. Voor meer informatie over op reis gaan met sondevoeding verwijzen wij u naar de pagina over vakantie.