Als uw kind een dagje weggaat, zorg ervoor dat hij of zij voldoende voeding en reservematerialen mee heeft, zoals een extra spuit, sonde en/of toedieningssysteem. Voor een voedingspomp heeft uw leverancier mogelijk een handige rugzak waar uw kind al zijn spullen in mee kan nemen.

Gaat uw kind een museum, theater, sportwedstrijd of concert bezoeken? Vraag dan van tevoren of de rugzak met inhoud mee naar binnen mag. Vaak kan er iets voor uw kind geregeld worden in de vorm van bijvoorbeeld een extra tassencontrole. Soms kan er niets geregeld worden, maar door u van tevoren te informeren voorkomt u teleurstellingen bij de ingang.

Veelgestelde vragen

Wees altijd voorbereid met de volgende tips:

  1. Laad de voedingspomp altijd op. De batterij gaat een volle dag mee;
  2. Neem altijd een reserve toedieningssysteem en sonde mee;
  3. Kijk wat voor uw kind de makkelijkste manier is om de sondevoeding mee te nemen. Dit kan bijvoorbeeld in een rugzak;
  4. Maak de sonde altijd goed vast zodat hij er niet per ongeluk uitgetrokken kan worden.

Wanneer de conditie van uw kind het toelaat, is het goed om aan lichamelijk activiteiten te doen. Zorg ervoor dat de sonde en de huid eromheen goed beschermd zijn tegen bewegingen of vuil.

De eerste 2-3 weken na het plaatsen van een PEG, PEG-J of jejunostomie mag uw kind niet zwemmen of in bad. Wanneer de eventuele hechtingen zijn geheeld kan uw kind in het (zwem)bad mits de sonde goed beschermd is en de wond gezond en geheeld is. Uw kind moet verontreinigd water altijd vermijden. Wanneer u twijfelt, overleg dit even met uw arts of diëtist.

Met sondevoeding is het zeker mogelijk om op vakantie te gaan. Er is een aantal factoren waar u rekening mee moet houden wanneer uw kind vertrekt naar het buitenland. Voor meer informatie over op reis gaan met sondevoeding verwijzen wij u naar de pagina over vakantie.

Meer informatie