U kunt vooraf contact opnemen met de vliegtuigmaatschappij of de reisorganisatie om na te gaan of er regels zijn met betrekking tot het meenemen van sondevoeding naar de vakantiebestemming. De meeste vliegtuigmaatschappijen bieden (een aantal kg) ontheffing van medische overbagage aan en de arts van uw kind kan indien gewenst een medische verklaring afgeven. Indien uw kind een grote voorraad mee wilt nemen, bestel deze dan tijdig.

Wanneer uw kind op vakantie gaat zijn er een aantal dingen waar er rekening mee moet worden gehouden:

 1. Geef bij de reisorganisatie aan dat u medische voeding voor uw kind mee wilt nemen wanneer u de vakantie boekt;
 2. Controleer vooraf de reisverzekering om te zien of deze medische apparatuur dekt;
 3. Uw kind heeft een medische verklaring nodig voor de douane? Vraag deze vooraf aan bij de arts of diëtist van uw kind. Hierin staat vermeld welke producten hij of zij gebruikt en waarom;
 4. Vraag de leverancier of het mogelijk is om een extra voedingspomp mee te nemen;
 5. Sondevoeding moet tussen de 5 en 30 graden bewaard worden. Let daarom op dat de sondevoeding niet in de directe zon ligt. Bij hoge temperaturen is een koeltasje aan te raden;
 6. Neem altijd reservevoeding mee op vakantie voor het geval de verpakking kapot gaat;
 7. Indien uw kind langer dan een maand op vakantie gaat is het aan te raden om de leverancier te bellen. Mogelijk kunnen zij ervoor zorgen dat de extra hoeveelheid voeding gedeclareerd kan worden bij de zorgverzekeraar.

Veelgestelde vragen

Wees altijd voorbereid met de volgende tips:

 1. Laad de voedingspomp altijd op. De batterij gaat een volle dag mee;
 2. Neem altijd een reserve toedieningssysteem en sonde mee;
 3. Kijk wat voor uw kind de makkelijkste manier is om de sondevoeding mee te nemen. Dit kan bijvoorbeeld in een rugzak;
 4. Maak de sonde altijd goed vast zodat hij er niet per ongeluk uitgetrokken kan worden.

Wanneer de conditie van uw kind het toelaat, is het goed om aan lichamelijk activiteiten te doen. Zorg ervoor dat de sonde en de huid eromheen goed beschermd zijn tegen bewegingen of vuil.

De eerste 2-3 weken na het plaatsen van een PEG, PEG-J of jejunostomie mag uw kind niet zwemmen of in bad. Wanneer de eventuele hechtingen zijn geheeld kan uw kind in het (zwem)bad mits de sonde goed beschermd is en de wond gezond en geheeld is. Uw kind moet verontreinigd water altijd vermijden. Wanneer u twijfelt, overleg dit even met de arts of diëtist.

Met sondevoeding is het zeker mogelijk om op vakantie te gaan. Er zijn een aantal factoren waar u rekening mee moet houden wanneer uw kind vertrekt naar het buitenland. Voor meer informatie over op reis gaan met sondevoeding verwijzen wij u naar de pagina over vakantie.