Doordat u niet via de mond eet, wordt er weinig speeksel in uw mond aangemaakt. Hierdoor kan het mondslijmvlies of het tandvlees gaan ontsteken. Ook is er een grotere kans op tandcariës. Een goede mondverzorging is belangrijk om problemen te voorkomen:

  • Poets uw tanden minimaal twee keer per dag met fluor bevattende tandpasta. Gebruik hiervoor een zachte tandenborstel;
  • Houd uw mond vochtig door deze regelmatig te spoelen met water of stimuleer uw speeksel door te zuigen op een snoepje of te kauwen op kauwgom (beide suikervrij);
  • Voorkom dat uw lippen uitdrogen door lipbalsem te gebruiken;
  • Heeft u een neussonde? Dan is het belangrijk de neus te verzorgen met behulp van een nat gaasje of wattenstaafje. U kunt ook vaseline gebruiken voor bescherming van de neuswand. Indien noodzakelijk kunt u een vervangende sonde in het andere neusgat plaatsen;
  • Heeft u een gebitsprothese? Dan is het advies om de prothese op normale wijze te verzorgen;
  • Laat de sonde elke 6-8 weken vervangen.

In overleg met uw diëtist/arts is het mogelijk om naast de sondevoeding nog wel te eten of te drinken. Belangrijk is dat u de mond naspoelt met water wanneer u iets zoets neemt.

Veelgestelde vragen

Het is belangrijk dat u de sonde goed verzorgt om de voeding goed toe te kunnen dienen. Voor informatie over verzorging van de verschillende sondes verwijzen wij u naar  de verzorgingsinstructies.

Een verpakking van sondevoeding hoort niet te lekken. Controleer of het toedieningssysteem op de juiste manier geplaatst is. Indien de verpakking kapot is, kunt u dit het beste bij uw leverancier melden. Gebruik de verpakking dan niet meer.

Soms kan het zijn dat de sonde eruit valt of loslaat door bijvoorbeeld hoesten of omdat u ergens achter bent blijven hangen. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk dat u de sondevoeding direct stopzet. Het is belangrijk dat u de sonde zo snel mogelijk laat vervangen.

Wanneer u een verstopte sonde heeft is het belangrijk de verstopping te verwijderen. Indien u geleerd heeft dit zelf te doen, kunt u dit doen. Wanneer u de verstopping niet zelf kunt verwijderen is het advies om contact op te nemen met uw zorgverlener.

Wanneer u uw sonde goed verzorgt, zal deze niet zo snel verkleuren. Het is echter mogelijk dat de sonde bij langdurig gebruik onder invloed van medicatie en voeding toch verkleurt. Wanneer u zich zorgen maakt is het advies uw zorgverlener te raadplegen.

Dat is zeker aan te raden. Juist op het moment dat er weinig tot niet gegeten of gedronken wordt is goede mondhygiëne belangrijk voor een gezond gebit en frisse adem. Ook kunt u lippenbalsem op uw lippen smeren om droogheid tegen te gaan.

Wanneer u een kunstgebit heeft is het belangrijk dat u deze schoonmaakt zoals u gewend bent.

U wordt aangeraden om uw reguliere controles bij uw tandarts aan te houden. 

Meer informatie