Om uw jejunostomie sonde zo lang mogelijk te gebruiken is het advies om het fistelkanaal van uw sonde twee keer per week te verzorgen. Dit kunt u op de volgende manier doen:

  1. Was uw handen met zeep en droog ze goed af;
  2. Controleer of de hechtingen nog heel zijn;
  3. Verwijder voorzichtig de plakfolie. Let hierbij op dat de sonde op zijn plek blijft;
  4. Maak de huid, de hechtingen en het fixatieplaatje schoon met een steriel gaasje. Reinig de huid onder het fixatieplaatje met een steriel wattenstaafje;
  5. Leg de sonde in een krul (niet in een knik) op de buik, en plak deze af met het plakfolie.

Wanneer er veel vocht of afscheiding uit uw wond komt, is het advies om dagelijks de sonde te verzorgen.

Veelgestelde vragen

Het is belangrijk dat u de sonde goed verzorgt om de voeding goed toe te kunnen dienen. Voor informatie over verzorging van de verschillende sondes verwijzen wij u naar  de verzorgingsinstructies.

Een verpakking van sondevoeding hoort niet te lekken. Controleer of het toedieningssysteem op de juiste manier geplaatst is. Indien de verpakking kapot is, kunt u dit het beste bij uw leverancier melden. Gebruik de verpakking dan niet meer.

Soms kan het zijn dat de sonde eruit valt of loslaat door bijvoorbeeld hoesten of omdat u ergens achter bent blijven hangen. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk dat u de sondevoeding direct stopzet. Het is belangrijk dat u de sonde zo snel mogelijk laat vervangen.

Wanneer u een verstopte sonde heeft is het belangrijk de verstopping te verwijderen. Indien u geleerd heeft dit zelf te doen, kunt u dit doen. Wanneer u de verstopping niet zelf kunt verwijderen is het advies om contact op te nemen met uw zorgverlener.

Wanneer u uw sonde goed verzorgt, zal deze niet zo snel verkleuren. Het is echter mogelijk dat de sonde bij langdurig gebruik onder invloed van medicatie en voeding toch verkleurt. Wanneer u zich zorgen maakt is het advies uw zorgverlener te raadplegen.

Dat is zeker aan te raden. Juist op het moment dat er weinig tot niet gegeten of gedronken wordt is goede mondhygiëne belangrijk voor een gezond gebit en frisse adem. Ook kunt u lippenbalsem op uw lippen smeren om droogheid tegen te gaan.

Wanneer u een kunstgebit heeft is het belangrijk dat u deze schoonmaakt zoals u gewend bent.

U wordt aangeraden om uw reguliere controles bij uw tandarts aan te houden. 

Meer informatie