Diarree kan meerdere oorzaken hebben. Om de kans op diarree te verkleinen of om zo snel mogelijk van diarree af te komen is het belangrijk dat u zorgt voor een goede hygiëne. Daarnaast is het belangrijk dat de sondevoeding op kamertemperatuur is en dat u de toedieningsmaterialen, zoals ENFit spuiten en het toedieningssysteem iedere 24 uur vervangt.

Verder kan diarree ontstaan doordat uw kind te weinig vezels binnen krijgt. Mogelijk kan een sondevoeding met vezels de oplossing zijn. Ook kan een te hoge toedieningssnelheid of medicatie diarree veroorzaken. Zowel over de sondevoeding met vezels, de toedieningssnelheid en de medicatie kunt u overleggen met de arts of diëtist van uw kind. Zij zullen met u kijken wat voor uw kind de beste optie is.

Veelgestelde vragen

Controleer elke dag de plek rondom de sonde op de volgende signalen:

  1. Roodheid;
  2. Zwellingen;
  3. Ingroei van de huid;
  4. Lekken van de stoma/sonde.

Raadpleeg bij aanwezigheid van de signalen of bij twijfel de zorgverlener.

Soms kan het zijn dat de sonde eruit valt of loslaat door bijvoorbeeld hoesten of omdat uw kind ergens achter is blijven hangen. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk dat de sondevoeding direct stopgezet wordt. Het is belangrijk dat de sonde zo snel mogelijk vervangen wordt.

Wanneer de sonde van uw kind verstopt is, is het belangrijk de verstopping te verwijderen. Indien u geleerd heeft dit zelf te doen, kunt u dit doen. Wanneer u de verstopping niet zelf kunt verwijderen is het advies om contact op te nemen met de zorgverlener.

Wanneer u de sonde goed verzorgt, zal deze niet zo snel verkleuren. Het is echter mogelijk dat de sonde bij langdurig gebruik onder invloed van medicatie en voeding toch verkleurt. Wanneer u zich zorgen maakt is het advies de zorgverlener te raadplegen.

Meer informatie