Te weinig drinken kan een harde en droge ontlasting en obstipatie tot gevolg hebben. Per dag heeft een kind ongeveer 1 tot 1,5 liter nodig. Hierin mag u de sondevoeding en het vocht wat uw kind gebruikt voor het doorspuiten meerekenen. Als uw kind veel of extra vezels eet, is het belangrijk dat het ook extra veel drinkt. Vezels nemen namelijk veel vocht op. Wanneer het voor uw kind niet mogelijk is om het vocht op de normale manier te drinken, kunt u het vocht in de sonde spuiten. Belangrijk is dat er alleen water door de sonde mag!

Naast te weinig vocht, kan ook te weinig vezels de oorzaak zijn van obstipatie. Wanneer uw kind geen sondevoeding met vezels krijgt, raden wij u aan dit aan te vragen bij de diƫtist of arts van uw kind. Verder kan gebrek aan lichaamsbeweging en het gebruik van bepaalde medicatie de oorzaak zijn voor obstipatie. Overleg met de zorgverlener wat voor uw kind mogelijk is.

Veelgestelde vragen

Controleer elke dag de plek rondom de sonde op de volgende signalen:

  1. Roodheid;
  2. Zwellingen;
  3. Ingroei van de huid;
  4. Lekken van de stoma/sonde.

Raadpleeg bij aanwezigheid van de signalen of bij twijfel de zorgverlener.

Soms kan het zijn dat de sonde eruit valt of loslaat door bijvoorbeeld hoesten of omdat uw kind ergens achter is blijven hangen. Wanneer dit gebeurt is het belangrijk dat de sondevoeding direct stopgezet wordt. Het is belangrijk dat de sonde zo snel mogelijk vervangen wordt.

Wanneer de sonde van uw kind verstopt is, is het belangrijk de verstopping te verwijderen. Indien u geleerd heeft dit zelf te doen, kunt u dit doen. Wanneer u de verstopping niet zelf kunt verwijderen is het advies om contact op te nemen met de zorgverlener.

Wanneer u de sonde goed verzorgt, zal deze niet zo snel verkleuren. Het is echter mogelijk dat de sonde bij langdurig gebruik onder invloed van medicatie en voeding toch verkleurt. Wanneer u zich zorgen maakt is het advies de zorgverlener te raadplegen.

Meer informatie