De arts, verpleegkundige of diëtist zal wat praktische adviezen meegeven voor het gebruik van sondevoeding thuis. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten hoe de pomp werkt, hoe sondevoeding aangesloten dient te worden, wanneer een zak of fles verwisseld dient te worden en hoe de sonde schoongemaakt moet worden. Praktische adviezen en nuttige tips zijn te vinden op de pagina ‘leven met sondevoeding’ van deze website.

Wordt sondevoeding vergoed?

Sondevoeding kan onder bepaalde voorwaarden vergoed worden vanuit de zorgverzekering. De arts of diëtist weet hoe hij/zij vergoeding kan aanvragen en wat de voorwaarden zijn.
Sondevoeding wordt geadviseerd door de arts of diëtist en is afhankelijk van de voorwaarden van uw zorgverzekeraar, verkrijgbaar bij uw apotheek en/of het facilitair bedrijf.

Veelgestelde vragen

Sondevoeding moet tussen de vijf en 30 graden bewaard worden. Wel is het belangrijk dat u de sondevoeding op kamertemperatuur laat komen voordat deze gebruikt wordt.

Sondevoeding wordt het beste op kamertemperatuur gebruikt. Wanneer het pack of de fles in de koelkast staat, haalt u deze van tevoren eruit zodat deze op temperatuur kan komen.

Wanneer sondevoeding te koud is, kan het au-bain-marie of in de microgolfoven opgewarmd worden. Schenk de benodigde portie dan wel eerst uit het pack of de fles.
Laat de voeding niet koken. Sommige vitamines (C, B6, E) zijn gevoelig voor hitte/oxidatie en als het product kookt zal het gehalte onder invloed van lucht/zuurstof  afnemen. Exacte getallen hebben we echter niet.

Sondevoeding kan in de microgolfoven opgewarmd worden. De voeding zal door die korte periode niet bederven en is dus voor uw kind geen risico. Wij raden aan om de sondevoeding per portie op te warmen.
Let op: schud de opgewarmde voeding wel even door; een microgolfoven verhit ongelijkmatig, waardoor er hete en koude delen ontstaan.

De zorgverlener zal aangeven wanneer het mogelijk is te eten naast sondevoeding. Wanneer dit het geval is, zal de zorgverlener met u afstemmen welke voeding het meest geschikt is.

In het algemeen worden kant-en-klare sondevoedingen goed getolereerd en verdragen. Daarom is normale voeding via de sonde, ook wel blended diet (BD) genoemd niet de eerste keuze bij de dieetbehandeling van ondervoeding. Het kan overwogen worden bij patiënten die voor een langdurige periode/levenslang via PEG gevoed moeten worden. Vanuit de praktijk is er ook een groep bij wie blended diet in combinatie met sondevoeding wordt gebruikt.

U kunt geen voeding, medicatie of water toevoegen aan de sondevoeding. Dit kan leiden tot verstopping van de sonde of bederf van de voeding.

De zorgverlener zal u informeren over het gebruik van medicatie via de sonde. Als uw kind de medicijnen niet via de mond kan innemen, zal uw kind zijn/haar medicatie zoveel mogelijk in een andere vorm krijgen, zoals een pleister. Soms krijgt uw kind medicatie wat door de sonde kan. Belangrijk is om zowel voor als na het toedienen de sonde goed door te spoelen met water.
Overleg altijd eerst met de zorgverlener!

Een verpakking van sondevoeding hoort niet te lekken. Controleer of het toedieningssysteem op de juiste manier geplaatst is. Indien de verpakking kapot is, kunt u dit het beste bij de leverancier melden. Gebruik de verpakking dan niet meer.

Meer informatie